dilluns, 8 de novembre del 2010

T2 Meteorització i Erosió


Meteorització i erosió                                                                       Wilder Jesús

Meteorització:
La meteorització és el conjunt de processos causats pels agents atmosfèrics que provoquen el trencament i la disgregació de les roques , hi ha diferents formes de meteorització química,física i biològica .

Meteorització física quan les roques es trenquen en fragments, sense alterar-se químicament. Està causada, sobretot, per canvis de temperatura.

La meteorització química canvia la composició de la roca amb e combinacions químiques estables en les condicions predominats a la superfície.

L a meteorització biològica quan els éssers vius també provoquen meteorització, obrint esquerdes i alterant les roques. Les arrels de les plantes obren esquerdes i trenquen les roques. Els animals excavadors. com els talps i els nombrosos invertebrats que viuen al sòl. L'acció d'alguns organismes com els bacteris, els fongs o els líquens, que durant la seva activitat produeixen substàncies de caire àcid que ataquen químicament les roques.

Erosió :

L'erosió és el procés que segueix a la meteorització, encara que també es poden donar simultaniament. Els materials meteoritzats, son retirats o eliminats del seu lloc original i ens deixen les roques al descobert. Modelen el relleu i ens mostren unes determinades formes del paisatge. L'aigua, el vent, la gravetat, etc. són els principals agents causants d'aquests processos.
El transport és el procés d'enllaç entre la destrucció per l'erosió d'una forma de paisatge i la construcció per sedimentació d'una nova .
-Les aigües continentals transporten les partícules arrencades de les roques .
-Les Glaceres arrosseguen roques a fora i a dins del gel (al fons ,als laterals ,a la part central i al devant)
-El vent també transporta partícules , sobretot en superfícies desèrtiques .
Hi ha conseqüències del transport ,en el viatge ,les partícules es desgasten o bé arriben a dissoldre's depen la composició que estigui feta .

Sedimentació :

La sedimentació pel qual el material sòlid, transportat per un corrent d'aigua, es diposita en el fons del riu, embassament, canal artificial, o dispositiu construït especialment per a tal fi. Les zones on es produeix la sedimentació s'anomena conques sedimentaries ,hi han dos formes de les conques sedimentaries: continental i marines .


Fotos:
Meteorització
Física                          Química                          Biològica

Erosió

Erosió a les roques d'Eramprunyà




Sedimentació


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada